Segons l’enciclopèdia catalana, una ciutat sostenible és una ciutat pensada en termes de gestió territorial i econòmica que respon als supòsits bàsics de la sostenibilitat.
És a dir, una ciutat que funciona millor tant econòmicament, com en relació amb el medi ambient.
Actualment, la gran majoria de la població viu a les ciutats, i les zones urbanes ja són responsables de més del 70% de les emissions de CO2 derivades de l’ús d’energia, a més que moltes són vulnerables a les altes temperatures i/o les inundacions, si estan vora de la costa. Per això, molta gent creu que hauríem de fer les ciutats més sostenibles.
I com podríem fer la nostra ciutat més sostenible?
Els carrers:
Les aceres i carreteres haurien d’estar fetes amb materials reciclables o formigó que absorbís l’"esmog", d’aquesta manera es reduiria considerablement la contaminació.
Els fanals s’haurien de reduir, ja que no és necessari que n’hi hagi tanta quantitat, i podrien funcionar mitjançant energies renovables com el sol o el vent, o podrien tenir un sensor que fes que només s’engeguessin quan estigui fosc i notin moviment.
També s’haurien de plantar més arbres i plantes als carrers, fer més zones verdes en comptes de zones industrials.
Els edificis:
Comencem per l’exterior: Els edificis s’haurien de construir amb materials naturals i/o reciclats, com fusta o acer reciclat orientat de tal manera que eviti l’impacte directe del sol sense reduir l’entrada de llum natural. D’aquesta manera funcionarien com a aïllant tèrmic i s’estalviaria tant energia com diners en calefacció o aire condicionat.
L’aire es redistribuiria per l’edifici, per exemple, amb un mecanisme d’inducció.
També es podrien usar panells solars per aconseguir energia, però com ja vam veure al vídeo de “QuèQuiCom?”, els panells solars segurament no aconsegueixin crear l’energia suficient per fer funcionar tot un edifici.
Una altra cosa que es podria utilitzar són llums que s’apaguessin per sí soles quan no hi hagués gent a les sales.
Gestió dels residus:
Els residus es podrien cremar per generar calor, i capturar el metà que desprenen, convertir-lo en energia i així subministrar electricitat a la ciutat. D’aquesta manera, el metà no s’escaparia de l’atmosfera i, a més, es reduiria l’ús de carbó, que produeix gasos d’efecte hivernacle.
S’hauria d'eliminar o, al menys, reduir, el consum de plàstic. En comptes, podríem utilitzar bio-plàstic. D’aquesta manera, les fàbriques deixarien de produir plàstic i es reduirà la contaminació.
Es podrien posar, en comptes de contenidors, un parell d’espais on anar a portar els residus i que cadascú els separés directament allà. D’aquesta manera, la gent no hauria de pagar els contenidors, per tant estalviarien diners, farien exercici anant cap al punt d’abocament de residus i es milloraria el reciclatge.
Gestió sostenible de l’aigua:
L'estalvi, la dessalinització, la reutilització i la descontaminació dels aqüífers són maneres d'optimitzar els recursos de l'aigua de què disposem.
Transport:
S’hauria de reduir el preu dels transports públics perquè puguin ser accessibles per a més gent, i d’aquesta manera reduir l’ús del transport privat.
També posar un servei de bicicletes en què la gent pogués usar la bicicleta durant un cert temps i després retornar. Pagaries uns diners per agafar la bicicleta però, quan la tornessis, també se't retornarien els diners. Així, el servei seria gratuït, però tindrien una assegurança de que tothom retornarà el transport.
Si seguíssim aquestes bases per fer la nostra ciutat, i inclús n’introduíssim algunes més, seria una ciutat sostenible que afavoriria al medi ambient. I si, finalment, totes les ciutats fossin d’aquest estil, la sostenibilitat augmentaria en grans quantitats. A més a més, la gent viuria de forma més sana, ja que faria més exercici i el seu entorn hauria millorat.
Webgrafia: http://www.nationalgeographic.com.es/mundo-ng/ciudades-mas-respetuosas-con-el-medio-ambiente-2_9942
https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0272324.xml
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/titol-video/video/2794190/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada