dilluns, 7 de maig del 2018

SETENA SESSIÓ - La cimera a classe.



El 1990 es va crear a Sant Quirze del Vallès el primer Alcampo de Catalunya, però va ser després de molta discussió i molts punts de vista diferents. Alguna gent estava a favor, d’altres en contra, però avui en dia, a quin dels dos costats triaria donar suport?


Hi ha diverses raons, tant a favor com en contra, per crear o no crear l’hipermercat:

Per començar, la seva construcció crearia llocs de treball, i no només en el moment de construir-lo, sinó també després, ja que es necessitarien treballadors per cobrir les necessitats.

Tenir un hipermercat farà que més gent vingui a Sant Quirze a comprar, per tant augmentarà l’economia. Però potser la gent no només ve a comprar, sinó que també decideix quedar-se a viure per comoditat, i això farà que augmenti la població i, per tant, també augmenti el nivell econòmic.

Si més gent ve a viure al poble, significarà un augment de població, i això farà que s’hagin de crear noves infraestructures. Per exemple, s’hauria de construir un nou institut, i això també crearia més llocs de treball a llarg termini.

Si l’hipermercat pagués els impostos corresponents, es podrien utilitzar aquests diners per a les obres públiques, i això beneficiaria al poble.

Algú podria queixar-se de que tenir aquest Alcampo crearia masses residus, però si es creés una planta de residus es solucionaria el problema. A més a més, donaria més comoditat, ja que si no hi fos, els habitants de Sant Quirze haurien de desplaçar-se a una altra ciutat a fer la compra, i això, a més de ser incòmode, contaminaria fins i tot més perquè tothom hauria d’utilitzar el cotxe per anar a fer la compra. Tenint l’Alcampo al poble pots anar caminant i reduir la contaminació.

Una altra queixa podria ser que, pel fet de venir tanta gent a comprar, hi hauria molta més mobilització i, per tant, molt més soroll, però l’hipermercat estaria a les afores, per tant no afectaria directament a la població.

Els preus de l’Alcampo són molt barats, així que la gent es gastarà menys diners en la seva compra. Això afectarà negativament als petits comerciants del poble, perquè també hauran de baixar els preus per no perdre clients. A més a més, després d’un temps, quan els petits negocis ja hagin patit els problemes per l’aparició de l’hipermercat, aquest anirà pujant els preus, de tal manera que els productes ja no serien tan barats.

Tot i així, els productes no són frescs i són poc sostenibles, els compren allà on costen menys diners i els porten en avió o camió perquè és més barat. A més, el fet de que siguin tan barats fa que la gent compri més del que necessita.

Per una part, el fet de que sigui difícil competir conta Alcampo faria que no es creessin altres negocis, però per l’altra, més empreses invertirien a Sant Quirze, i per tant es crearien noves empreses (com ToysRUs, Leroy Merlin...) que beneficiarien a la població. A més, gràcies a Alcampo tenim empreses de missatgeria, gràcies a les quals els productes que demanem per internet, per exemple, arriben més ràpid.
Com que és el primer Alcampo, si té èxit, més ciutats voldran tenir-ne un, per tant donaria bona publicitat a Sant Quirze, tindria més bona imatge davant la resta de ciutats.
Un problema important, però, és que si la població augmenta massa ràpid, els serveis del poble no donaran de sí, no seran capaços d’assumir-ho  i podrien faltar alguns recursos. Per exemple, podria no haver-hi temps ni diners per crear un institut i, per tant, molts nens i nenes haurien d’anar a una altra ciutat.

I, finalment, si l’Alcampo no és rendible, decidirà marxar i, per tant, gran part de la població també marxarà, i el nivell econòmic del poble tornarà a baixar. Tot el que s’hauria guanyat, es perdrà, i ho acabarem pagant els habitants.




En resum, hem vist diverses raons a favor de la creació de l’hipermercat i diverses en contra, però aquestes raons variarien segons el punt de vista dels diferents grups:

Des del punt de vista dels propietaris de petits negocis, no s’hauria de crear l’hipermercat, ja que faria que els seus negocis perdessin clients i podrien arribar a arruïnar-se. No els interessa perquè l’únic que aportaria seria que ells perdessin diners.

Des del punt de vista de les empreses més grans i les empreses de missatgeria, però, s'hauria de crear, perquè obriria les portes a que elles també s'introduissin al mercat. 

Des del punt de vista de la població, una part podria estar en contra pel soroll, o perquè amb l’arribada de tanta gent perdrien tranquil·litat, però crec que la majoria es posicionarien a favor a causa de la comoditat, la creació de nous llocs de treball...

Des del punt de vista dels polítics, el projecte s’hauria de dur a terme sempre i quan fos rendible i el nivell econòmic de la població augmentés, perquè  ells obtindrien beneficis, si no, tampoc els interessaria.

Des del punt de vista dels ecologistes, no crec que estiguessin d’acord amb crear l’hipermercat, ja que és una gran superfície  que crea molta despesa energètica i molts residus. A més a més, els productes no serien sostenibles, i això faria que es posicionessin totalment en contra.

Si jo fos una de les persones que hagués de votar entre dur a terme aquest projecte o no, votaria que sí, però amb algunes condicions, no exactament igual que van fer ells al 1990. 
Una d’elles, per exemple, seria que es creés una planta de residus, per evitar la gran despesa i contaminació que aquests causarien.
L’altra, seria posar mesures per evitar un creixement de la població massa ràpid, ja que d’aquesta manera evitaríem que els serveis del poble fossin insuficients.